Behöver jag ta sprutor?
Det beror helt på vad man redan har för skydd. Förmodligen räcker det med ett par sprutor:
 
- Grundskydd, det vill säga vaccination mot stelkramp, polio och difteri. Får hoppas att jag har vaccinerat mig för något av detta redan i skolan, vissa skolor hade nog. Rådfråga en vaccinationsläkare om du vill vara säker att gamla vaccinationer fortfarande gäller.
- Hepatit A (gulsot). Förr fick man ta gammaglobulinspruta för varje resa man gjorde, nu finns ett riktigt vaccin och som efter första sprutan skyddar minst ett år och efter andra sprutan i minst 20 år. Förs-ta dosen ska helst tas två–fyra veckor före avresa. Andra dosen mellan sex månader och max två år senare. Jag ska ta både för Hepatit A & B nu på onsdag samt några andra vaccinationer.
Om du ska resa runt i flera månader och bo en hel del på landsbygden kan du också fundera på:
 
- Malaria förekommer framför allt under och strax efter monsunen, då det är gott om vattensamlingar. Ska du resa mellan turistattraktioner och storstäder på vinterhalvåret behöver du förmodligen inte ta malariapiller. Men rådgör med vaccinationsläkare!
 
- Kolera och etec. Dukoral heter ett vaccin man dricker i två doser med en till sex veckors mellanrum. Skyddar sedan i tre–sex månader mot kolera. Men viktigare är skyddet det också ger mot en bakterie som kallas enterotoxinbildande E. coli (etec), som är den vanligaste orsaken till turistdiarré. Kolera drabbar mest undernärda människor och knappast alls välnärda västerlänningar. Att du ska få turistdiarré är däremot ganska troligt, men den går vanligtvis över av sig själv på tre–fyra dagar. Du får göra en egen risk-kostnadskalkyl och avgöra om du tycker att det är värt att slänga ut de hundralappar som Dukoral kostar.
 
- Japansk hjärnhinneinflammation förekommer på landsbygden i begränsad omfattning i norra och östra Indien under sommaren och hösten. Vaccinet kan ges i två eller tre doser. De två första med en–två veckors mellanrum, den tredje dosen cirka en månad senare. Kontakta en vaccinationsläkare här hemma ett par månader före avresa för att kolla vilka skydd du har och vad du bör komplettera med.
 
En bra hemsida om vaccinationer är Medical Links vaccinationsguide HÄR


Återkommer när jag börjat ta mina sprutor. Alla volontär hemsidor och organisationer har olika sjukdomar och vaccin de tycker man ska ta, brukar stå på deras hemsida annars är det bara att ringa dem.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0