timsvolontarresan och hem igen.

Resan med planering och själva Indien och sen när jag kommer hem. Och mitt fortsatta arbete för barnen i Banjara Basti.

Hoppa till: Content | Sidebar | Footer

Jag brukar inte tigga.

2012-01-30 @ 23:06:27





Som sagt jag brukar inte tigga men det är tufft att få ihop pengar till resan och för att kunna köpa behövande saker till de fattiga nere i Indien.

De kallar stället jag ska till för Banjara basti man kan säga att det är en  soptipp i utkanten av staden Sikar som har befolkats av kringresande zigenare och "kastlösa", dvs. de som tillhör de lägsta kasten.

Här bor människor i hyddor som de byggt av diverse material, några få bor i byggnader. Själva Banjara rymmer jättemånga kast och även här finns en klar uppdelning, därav anledningen till att det finns  3 skolor, då barnen från de högre kasten inte får komma till de skolorna där de barn från lägre kast håller till då dessa oftast är mer ouppfostrade och vilda.

Jag vill göra en skillnad, känna att jag gör något fint.

Med allt detta våld som finns bara utanför sin dörr så tappar man lätt hoppet. Men jag vill tro på människans godhet att alla vill göra något bra med sitt liv.

 

En liten redovisning om hur mycket gåvor jag fått in. Av en massa underbara människor som vill andra väl.

Vill inte nämna några namn eftersom jag inte vet om det är okej.

 

100 kr av en tjej "L.Å." från häxor som delar med sig.

500 kr av min mammas tårtmaterials leverantör.

200 kr för att jag lagade en dator.

300 kr för tårtorna, basketbollen och tröjan.

100 kr av en kille från Hjärup.

1000 kr för det gröna tårtpaketet.

 

Det är kul att så många vill hjälpa mig.

Jag tackar för alla gåvor jag fått, jag  åker den 1 eller 3 mars.

8295-8,3 035 041-7 swedbank

Om någon annan vill bidraga med en gåva, så blir jag väldigt glad och tacksam.


Fjärde tårtan

2012-01-29 @ 13:44:50







En tårta som skulle vara grön som gräs och likna ett paket. Vita snören och rosor som skulle skimra och glittra. En tårta till Signes älskade man och eftersom han älskar marsipan så var all dekoration gjord i det. Blåbär och hjortron fluff skulle innehållet vara. Den var för 15 personer men tror det räcker till lite fler.


       

     


De gav en gåva till min resa på 1000kr. Var liten chock att få det, men tack så mycket.

Det skall bli kul när resan äntligen blir av och jag är även tacksam för er alla andra som hjälper mig att kunna hjälpa.

Kläder i indien

2012-01-24 @ 20:24:45





Kollar runt ganska mycket på nätet för att kunna lite när jag kommer ner.
Det här med klädes stilen låter lite konstigt om man jämför med vårt land. 

Indier verkar väldigt gästfria och omhändertagande.

Man skall tänka på vilken hand man använder.

Hålla fötterna lågt och knäna ihop.

Att ha håret utsläppt uppfattas ofta som mycket erotiskt.

Man skall täcka fotknölarna, varför? Vet inte.

Skjorts är inte okej.

Man skall avända löst sittande kläder.

Ha alltid en sjal redo över axlarna att dra över huvudet, gäller nog bara tjejer.

Jag hoppas att det inte blir problem om man glömmer något.






Första leveransen på tårtor till volontär resan.

2012-01-22 @ 20:31:15


Detta var de två första tårtorna som min mamma och fästmö bidrog med till min resa.

Dessa två tårtor skulle till Simon som fyller 8 år. Som jag vet så spelar han basketboll, därför ville han väl ha en basketboll tårta. Han fick även en tröja så han kunde vara säker på att alla fick smaka.

Jordgubbssmak och vaniljfluff med vanlig sockerpasta, vanlig vaniljbotten. Hoppas att det gick att äta.


     

     

  

    



Om ni kan tänka er att bidraga så är kontonummert. 8295-8,3 035 041-7 swedbank

Stora som små bidrag är välkommna.

Bärgaren fick bli nästa bidrag.

2012-01-22 @ 20:10:10





Här är ett av mammas och min fästmös gåva för insamlingen. Jag ska ju till Indien och behöver flera sponsorer/gåvor för att jag skall kunna hjälpa till. Det kostar ju som sagt pengar för att kunna hjälpa. Jag har ett skolprojekt som innebär många timmars jobb. Jag har startat denna blogg som handlar om hur allt började och hur resan tar mig till Indien. Jag har även en facebook sida HÄR eftersom jag vill nå så många som möjligt.

Denna tårta gick till Gilbert som fyllade 3 år. Han gillar Bärgaren så självklart ska han ha en sådan. Han älskar jordgubbssmak och vaniljfluff så därför blev det dessa smaker, och med sockerpasta, vanlig vaniljbotten. Hoppas att det gick att äta.



     

     

     




Om ni kan tänka er att bidraga så är kontonummert. 8295-8,3 035 041-7 swedbank

Stora som små bidrag är välkommna.

Lördag

2012-01-21 @ 18:57:55

Har varit en lång dag, fixat en dator som hade BIOS fel och säkerhetskopiering fyllde hårddisken. Tog inte alls så lång tid när jag väl kom på vad det var, medans jag gjorde detta så hjältpe min fästmö med att baka en tårta som ska vara klar tills imorgon. Jag var för upptagen med datorn tyvärr och mamma ville ha hjälp, samtidigt som jag höll på med datorn så fick jag diska medan jag väntade på datorn skulle ladda.

Behöver jag ta sprutor?

2012-01-17 @ 22:26:03




Det beror helt på vad man redan har för skydd. Förmodligen räcker det med ett par sprutor:
 
- Grundskydd, det vill säga vaccination mot stelkramp, polio och difteri. Får hoppas att jag har vaccinerat mig för något av detta redan i skolan, vissa skolor hade nog. Rådfråga en vaccinationsläkare om du vill vara säker att gamla vaccinationer fortfarande gäller.
- Hepatit A (gulsot). Förr fick man ta gammaglobulinspruta för varje resa man gjorde, nu finns ett riktigt vaccin och som efter första sprutan skyddar minst ett år och efter andra sprutan i minst 20 år. Förs-ta dosen ska helst tas två–fyra veckor före avresa. Andra dosen mellan sex månader och max två år senare. Jag ska ta både för Hepatit A & B nu på onsdag samt några andra vaccinationer.
Om du ska resa runt i flera månader och bo en hel del på landsbygden kan du också fundera på:
 
- Malaria förekommer framför allt under och strax efter monsunen, då det är gott om vattensamlingar. Ska du resa mellan turistattraktioner och storstäder på vinterhalvåret behöver du förmodligen inte ta malariapiller. Men rådgör med vaccinationsläkare!
 
- Kolera och etec. Dukoral heter ett vaccin man dricker i två doser med en till sex veckors mellanrum. Skyddar sedan i tre–sex månader mot kolera. Men viktigare är skyddet det också ger mot en bakterie som kallas enterotoxinbildande E. coli (etec), som är den vanligaste orsaken till turistdiarré. Kolera drabbar mest undernärda människor och knappast alls välnärda västerlänningar. Att du ska få turistdiarré är däremot ganska troligt, men den går vanligtvis över av sig själv på tre–fyra dagar. Du får göra en egen risk-kostnadskalkyl och avgöra om du tycker att det är värt att slänga ut de hundralappar som Dukoral kostar.
 
- Japansk hjärnhinneinflammation förekommer på landsbygden i begränsad omfattning i norra och östra Indien under sommaren och hösten. Vaccinet kan ges i två eller tre doser. De två första med en–två veckors mellanrum, den tredje dosen cirka en månad senare. Kontakta en vaccinationsläkare här hemma ett par månader före avresa för att kolla vilka skydd du har och vad du bör komplettera med.
 
En bra hemsida om vaccinationer är Medical Links vaccinationsguide HÄR


Återkommer när jag börjat ta mina sprutor. Alla volontär hemsidor och organisationer har olika sjukdomar och vaccin de tycker man ska ta, brukar stå på deras hemsida annars är det bara att ringa dem.

DatorFixaren

2012-01-17 @ 22:24:14

Jag har ett nytt sätt att samla in pengar, får lite användning av min IT-utbildning också tack vare detta. Jag ska fixa eller reperera personners datorer för en gåva till resan, jag har redan en dator jag ska börja kolla på nu. Tack alla som hjälper mig med insamlingen, varje slant räknas.

Denna idéen var faktiskt en kompis som förslog till mig, så tack Andreas.

Lite Fakta om Indien.

2012-01-17 @ 22:13:15





Är Indien farligt att resa till? Svaret är nej.

Indien är ett säkert land att resa i. Våldsbrott, våldtäkter och gaturån är ovanliga, men som i alla land finns det ficktjuvar på tåg och vid stora turistattraktioner. Däremot är det  risk att bli lurad på platser dit många turister kommer, framför allt Jaipur, Agra (Taj Mahal) och New Delhi.

 
Typiska blåsningar är att bli medlockad till en juvelerare eller annan hantverkare och luras köpa ”äkta” stenar med löfte om att de kan säljas hemma i Europa för tio gånger så mycket. I själva verket är stenarna knappt värda någonting.

Alla länder har väl deras tjuvar, lögnare och brottslingar. Vissa mer än andra, man klarar sig nog om stannar med andra och håller reda på sin plånbok. Försök tänka på att många saker är falska så du inte slösar allt för mycket pengar

Matfakta i Indien.

2012-01-17 @ 22:06:50



Hittat väldigt mycket om Indisk mat. Det låter som att maten är "lite" kryddigare än vår i sverige. Men det blir nog ok, jag har alltid gillat stark mat och man vet aldrig förens man har prövat den.

Mat: Indien
I Indien varierar maten lika mycket som de kulturer som finns i landet. De kulturer som har haft det största inflytandet på det indiska köket är Hindu och de muslimska traditionerna. Kryddningen är viktig del i den Indiska maten. Förutom kryddorna är mjölkprodukter som tex curd (yoghurt)en viktig ingrediens samt dals (samlings namn för linser, bönor och ärtor) ingår också till varje måltid.

Kryddor
Indisk mat är ofta väldigt stark. Masala ingår i många rätter och är en curryblandning med bla nejlikor, spiskummin, bruna senapsfrön, ingefära och gurkmeja. 

Norra Indien
En typisk rätt i norra Indien är det osyrade brödet chapati och parathas. Chapati är bakat av vete och ser nästan ut som pannkaka, parathas är som en chapathi med smör eller olja. Indisk husmanskost eller som det heter dalbath serveras överallt. Dalbath serveras på en plåttallrik med små fack för varje maträtt. Facken kan vara fyllda med tex dals (linser), gurkmeja och potatisröra, ris, curd och chili. Curd påminner om yoghurt och brukar vara gott för att kompensera den kryddstarka maten. Att dricka vatten brukar bara förvärra hettan i halsen. Chapati brödet brukar användas istället för kniv och gaffel. Om du äter med händerna var noga med vilken hand du använder. Höger används till att äta och vänster används till andra ändamål, gissa själv. Efter en stark måltid serveras ofta en söt efterrätt. Efterrätter som kommer från norra Indien liknar varandra ganska mycket i smaken. De är baserade på ungefär samma ingredienser, mjölkpudding eller ris som är indränkt i sirap. Rasagulla, sandesh, rasamalai och gulab-jamuns är några exempel på små söta kakor som serveras. Kakorna påminner nästan om marsipan i smaken. Potatisen används inte på samma sätt som i Sverige utan är mer som en birätt till själva måltiden. Man kan få potatis i masalasåser eller i samosas.

Södra Indien
Ju längre söder ut man kommer desto kryddstarkare blir maten. Ris ingår i nästan alla måltider och serveras ofta med sambhar, rasam som är en tunn soppa. Några populära rätter är dosa (ris pannkakor) och vada som är gjorda av ris och dals. Thalis är en annan specialitet som är en vegeterisk curryrätt. Kokosnöt är viktig ingrediens i södra Indien. Det finns en populär drink, toddy som tillverkad av extrakt från kokospalm blommor.

Influenser från andra länder
Indien har i historien blivit invaderat av folk från hela världen. Den största kulinariska påverkan kom med grekerna 326 före kristus. Ingredienser och kokteknik från Grekland och Mellanöster är vanliga i det Indiskaköket. Mongoler invaderade Indien på 1600-talet och förde med sig riset, portugiserna introducerade chili och engelsmännen chutney.

Drycker
För att kompensera den starkt kryddade maten kan man dricka lassie. Lassie är en mjölkdrink och brukar behövas för att svalka ner sig. Te eller som indierna kallar det chai serveras nästan överallt. Chai är te med mjölk och mycket socker som ibland är smaksatt med nejlikor och kardemumma. Chai serveras ofta i engångs terrakotta skålar. På tåg kan man bli serverad chai och när man är färdig slänger man ut skålen genom fönstret. Skålarna är väldigt fina så det kan kännas lite underligt att kasta iväg dem, men man vänjer sig. I Indien dricker man mycket öl. I de muslimska trakterna är man mer återhållsam med alkoholaktiga drycker. Chai är vanligare i norra Indien och kaffe är vanligare i södra. Läsken som finns att få tag på brukar i allmänhet vara väldigt söt.

Snacks
Samosas, liknar piroger och kan vara fyllda med bla grönsaker och senapsfrön. De säljs lite överallt på gator och marknader. Samosas brukar även de vara väldigt starka i smaken. Hårdkokta ägg sälj på gatorna som snacks.

Fisk och skaldjur
Längs kusterna erbjuds mycket fisk och skaldjur.

Ris i alla former
Ris serveras i alla former man kan tänka sig, kokt, friterat, med eller utan grönsaker och nötter osv. Efter en längre vistelse i Indien brukar man vara ganska trött på ris.

Allergisk mot nötter?
Om du är allergisk mot nötter måste du vara observant då det förekommer mycket i den indiska maten. De nötter som används mest är mandel, pistage- och cachewnötter.

Frukt
I Indiens växer mango, guava, papaya, bananer och kokosnötter. Vid buss- och järnvägsstationerna är det vanligt att man köpa fruktfat till resan. Fruktfaten kan bestå av några skivor banan, mango, apelsin och papaya. Även fast detta kan locka i värmen så är det bättre att köpa en frukt och skala den själv, det är många som råkar ut för mag problem i Indien.

Är du vegetarian?
Indien är himelriket för dig som är vegetarian. Här behöver du inte känna dig besvärlig eller ha få rätter att välja av från menyn. Förutom dals och ris är tofu och spenat blandningar väldigt vanliga. Vegetarisk mat är spritt över hela landet tack vare hinduerna.

Mag problem
Indien brukar vara det landet där turister tappar mest vikt på grund av magproblem, det är synd då maten Indien ofta är väldigt god.
Om du har problem under en längre till får du se till att salta maten lite extra och dricker mycket vatten.

Planerings tankar.

2012-01-16 @ 22:46:42



Jag hade tänkt mig att göra ett spel som projektarbete i 3an. Tyvärr ändrades planerna och jag beslöt mig för att göra en volontär efter läst några ideer om bra projektarbeten, det tog ganska lång tid innan jag faktiskt hittade en bra hemsida som hade en students priser, jag har inget jobb och har bara skolan så priser var alltid viktigt. Det kostar cirka 8-11 tusen beroende på hur många veckor, hur bra tur jag får med flygkostnader, vaccin och försäkring.

Hemsidan www.volontarindien.se var en otroligt bra hemsida, priset var lägre än alla andra, man fick kontakt med personalen med både telefon och email väldigt enkelt. De stöder dessutom gymnasie-projektarbeten och deras personal pratar svenska, det är alltid en bonus.

Jag har skrivit till några ställen, några organisationer som Lions, tidningen och radion. Hjälp med pengar kan alltid vara bra, jag ska åka hur det än blir. Kvittar hur mycket pengar jag får in, men desto mer gåvor jag får desto bättre för mig och mer saker kan jag ta med mig till barnen eller köpa saker till dem där.

Många äldre kanske inte tycker 8-11 tusen är så mycket, men för en student som bara har skolan är det väldigt mycket, men jag måste ju dra nytta från personer jag känner och få hjälp från dem. Som min mamma, hon är en bloggare, facebookare och twittrare eller vad du vill kalla det, hon har väldigt många som följer hennes hemsidor och hennes bakelser så varför inte ge ut lite reklam på hennes sidor?

Om jag har tur får jag några kronor från snälla personer som skänker till mig men som alla vet, det räcker inte bara med reklam. Jag måste ha något att tjäna pengar på, där har vi en till nytta som jag kan låna från min mor. Hennes bakelser är gudomliga, visst jag äter dem så ofta att min mage är full hela tiden, tyvärr..... Men andra kanske vill ha tårtor, bakelser eller bullar och såklart, jag hjälper henne med allt detta. Jag kan inte bara sitta bredvid och göra ingenting, jag har ofta fått göra det och hjälpa med det där. Olika saker man måste göra när man bakar, så jag är ganska van vid det redan.




Min mammas bidrag till världens barn. Den auktionen gav 6500 kronor till insamlingen.



Nu har jag reklam, jag har något att sälja, jag har kanske personer som skänker pengar, jag har min planering och en del vaccinationer att göra + se så min hemförsäkring gäller i Indien eller om jag måste köpa en reseförsäkring.


En volontärresas planering.

2012-01-16 @ 21:03:55





Jag heter Tim och bor i Ystad och går sista året på John Bauers IT-linje. Jag har ett stort projektarbete
som jag har bollat fram och tillbaka vad jag skall göra. Vill göra något som är värdefullt för andra och att hjälpa barn i andra länder kan inte vara fel.

Jag själv har haft en jobbig uppväxt då jag har en muskelsjukdom som inte syns men känns. Jag har
alltid haft fin och bra hjälp från läkarna på habiliteringen i Ystad men min skolgång har varit en pest
rent ut sagt. Det är inte lätt att vara sjuk och att lärare bara kallar en lat och jobbig ungdom. Tränat amerikansk fotboll men fick sluta då värken tog över, saknar att hålla på med sport.

Nu har jag blivit 18 och när jag började på John Bauer så kändes det som att jag fick en andra chans,
lärararna och rektor hjälpte mig istället för att bara misstro mig. Skolarbete är mycket lättare när
man har förstående lärare, när man är sjuk. Nu har jag fått en chans att själv kunna hjälpa andra.

Mitt stora problem är att det kostar pengar att göra volontärjobb. det kostar att hjälpa, ja det har jag lärt mig nu. Så jag beslöt mig för att försöka göra en insamling för att få gåvor till resan och för att kunna köpa typ leksaker till barnen och annat till de vuxna. När jag kommer ner. Jag kan ju bara ta med 20 kg så en insamling av saker verkar ganska onödigt.

Har skapat en sida på Facebook

Skall jag nu göra en sådan här resa så vill jag att den skall betyda något, inte bara vara ett projektarbete utan det skall verkligen göra skillnad.



Magsjuka.

2012-01-02 @ 13:11:00




Om man läser om Indien så får man veta att magsjuka är något väldigt vanligt i indien. Varför blir man så magsjuk i just Indien?

Bakteriekulturen i Indien ska skiljer sig en hel del mot den som våra svenska magar är van vid. Ska man helt undvika magsjuka så får man nog undvika det mesta.

Det står ofta att man ska undvika ägg och då framför allt råa ägg som man finner i majonnäs och sådant. Frukter och råa grönsaker ska vara skalade om man inte tvättar dem i flask vatten. Flaskvatten är renare än kranvatten.

Man ska äta mat på ställen som är livligt besökta av lokalbefolkningen. Dels är maten färskt tillagad om det finns omsättning och dels går ju inte lokalbefolkningen till restauranger där de blir sjuka eller där maten smakar illa.

Ett råd som kan vara bra är att undvika fisk och skaldjur i inlandet. Kylningen av livsmedel ska inte vara lika effektiv där som här.

Att äta mat på gatuserveringar är inget problem. Där ser man ju när maten blir tillagad och vet att det inte fuskas.


När olyckan är framme och magsjukan är ett faktum gäller det att dricka mycket vatten för att undvika uttorkning. Blanda gärna i lite salt och socker i vattnet för att återställa kroppens saltbalans. På svenska apotek kan man köpa Resorb som är en brustablett som hjälper en att hålla mineralbalansen. Andra bra-att-ha-mediciner för magåkommor är; yoghurttabletter, Travello (håller magen lugn), koltabletter samt ev. något receptbelagt läkemedel för värre tillfällen. 

Jag har med mig ( holistics cellsyre ) fått tips från min mamma att det ska funka, hon har alltid haft det med sig när hon rest omkring och det häller man några droppar i vattnet så hjälper det magen att jobba bra.


Man kan alltid ta med sig hemifrån. Läs mer på apotekets webbsida.
Skulle man bli väldigt dålig så får man kontakta läkare där nere, ska vara fin sjukvård så det låter bra.