Inlägg om Kastsystemet i Indien.

Brahmins: Präster, lärda personer.
Kshatriyas: Krigare och kungar
Vaishyas: Bönder och affärsman
Shudras: Jobbade för Brahmins och Kshatriyas som hjälpare exempel städare.

Untouchables: Vissa uteslöts helt, utfryst av alla andra för deras orena sätt att leva eller orena jobb. Därför räknas de som untouchable och om någon rörde dem så behövde de ta en dusch för att "rena sig".

Den kast din äldre generation hade är permanent, exempel hur många generationer det än går. Så kommer din familj alltid vara den kast som dina förfäder var. Om du är en Shudras kan du aldrig bli en Brahmins och som jag har förstått så har regeringen allas kast nerskrivna.

Byta religion är tillåtet.

Barnen kommer alltid att ha pappans kast, aldrig deras mors kast. Om en brahmins man gifter sig med en vaishyas kvinna kommer barnen att bli brahmins. Tyvärr kommer den första generationen få leva ett väldigt obekvämt liv, speciellt om de bor ute i en by. Folk kommer prata om det med varandra, typ som skit snack är ett simpel förklaring. Allt detta för folk vet att mamman var från lägre kast.

Finns faktiskt ett sätt att ändra kast och det är genom gifte mål, som sagt barnen och kvinnan kommer få mannens kast. De kan också både gå upp och ner i kast beroende på vilken kast mannen kommer ifrån.

1200 år före Kristus blev kast konstruerat. Det är skrivet om kastsystemet någonstans i väldigt gamla böcker. 

Jobb / säten är reserverade för låg kast människor. Några vaishyas också beroende på deras livstil. Alla i shudras och untouchables har reserverade säten när det gäller jobb (untouchables räknas som shudras när det gäller arbete), man skriver även ner vilket kast man är ifrån när man söker jobb.

Brahmins gör aldrig fysiskt arbete, de kallas ofta "fuskare" för de lurade folk att göra saker åt dem.

Kshatriyas lurar inte folk, de tvingar dem istället och i äldre dar så blev många avrättade om de inte gjorde som Kshatriyas ville.

Vaishyas måste arbeta för att få boende, mat. De hade inga andra kunskaper än att vara affärsmän eller bönder så de kunde inte lura någon, de fick oftast ingen respekt men de brydde sig inte vem som styrde landet. De fokuserade på sitt jobb för det fanns alltid jobb och om de börja fokusera på annat kunde de förlora jobbet.

Shudras är de två första kast hjälpare, de gjorde allt skit jobb för dem så de fick livsmedel och ibland lite boende. Men aldrig pengar.


Varje kast har sin egen "värdering" beroende på livstil och beteende, därför finns där hundratals olika kast inom varje kast... Låter komplicerat jag vet, om man räknar så finns det mer än 1600 olika kasts inom de Brahmins, kshatriyas, vaishyas, shudras och untouchables.


Varje kast har sina egna ritualer och traditioner. Beroende även om de är vegetarianer eller köttätare.

1947 när britterna lämnade och gav lika stor makt till alla, ingen mer diskrimenering beroende på kast. Alla jobb blev också öppnade och brydde sig inte om kast mer.

Innan hade du olika yrken baserat på din kast, för fadern lärde sonen/dottern hans kunskaper som ingen annan visste och på så sätt fortsatte nästa generation hans arbete.

Hoppas jag fick med allt nu, om ni har frågor lämna bara en kommentar och jag ska göra mitt bästa att ge er svar. Går också läsa på internet om detta var intressant.

Kommentarer
Postat av: eric

väldigt intressant men tycker att det låter konstigt att folk vill leva så.

2012-03-28 @ 23:54:04
Postat av: Tim

Till Eric: Ja det låter konstigt, nu så har de ialla fall jobb reserverade för låg kasts. Innan hade de inte så stor chans, men ingen ska diskrimineras för deras kast mer men... Det händer rätt ofta, till och med de i "untouchables" vill inte vara med andra "untouchables" om de tycker de är finare än de andra... Svårt att förklara, kast är också väldigt viktigt i giftemål men ibland i städer händer det giftemål mellan två kast.

Postat av: Maja

Hej! Jag gör en inlämningsuppgift i religion och har en fundering angående yrken inom kasterna.
Kan du ge exempel på yrken inom en väldigt hög kast (rang) och ett annat yrke inom den låga kasten (rangen). Jag ska nämligen ge exempel på yrken i Indien inom olika kaster.
Tack på förhand!

2015-01-24 @ 13:19:28
Postat av: Tim

Hej Maja! Skickar detta till din email och hoppas du får det. Av någon anledning kan jag inte lägga upp det på bloggen, ska försöka igen senare.

Nuförtiden är jobben lite annorlunda, Indien jobbar med att det ska bli mindre diskriminering mellan kasterna. Därför kan de med lägsta kasterna även få "bra" jobb, eller ska kunna iallafall.

Lite exempel på hur det var förr kan jag ge dig. Finns mycket information du kan hitta nästan överallt, men lite exempel är alltid bra.

Brahmins är oftast bara Präster, och det var ett manligt yrke. Brahmins kunde ha andra jobb, men om jag kommer ihåg kunde de bli bannlysta från prästerskapet om de nu gjorde detta.

Kshatriyas var oftast soldater, generaler och kungar. Dessa skulle då vara de modigaste av alla, skydda landet och byn.

Vaishyas var oftast handelsmän, boskapsuppfödare, hantverkare och mera.

Shudras gavs bara ett sorts yrke, och det var att betjäna de andra kasterna. Deras yrken var oftast jordbrukare, arbetade med läder, renhållningsarbete och tvätta kläder. Men, det var många i denna kasten som jobbade sig uppåt och blev rika jordbrukare och hantverkare senare i livet.

Dalit(Untouchable) är de som inte sågs "värdiga" att få vara med i kast systemet, de var den lägsta av de lägsta. De fick göra jobb som ingen annan ville göra. På grund av deras kontakt med saker som anses vara orena eller förorenade, blev de så kallat "Untouchable". Exempel på ett jobb hade varit ta bort av döda djurkroppar.

Där är lite information som jag hoppas hjälper dig. Förlåt om jag stavat konstigt, för jag ville hjälpa dig snabbt och ska iväg snart!

2015-01-24 @ 15:11:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0