timsvolontarresan och hem igen.

Resan med planering och själva Indien och sen när jag kommer hem. Och mitt fortsatta arbete för barnen i Banjara Basti.

Hoppa till: Content | Sidebar | Footer

Tack rektorn

2012-02-23 @ 11:45:37

Har pratat med rektorn idag och han gav mig ledigt vecka 13. Detta ger mig mer tid att se vad som händer med min mammas hälsa och jag planerar åka mellan vecka 10-13 om inget annat händer.

Mamma

2012-02-22 @ 19:41:56

Hej, jag har tyvärr inte skrivit i bloggen på ett bra tag. Min mamma var med i en lastbilsolycka och jag skulle egentligen åka imorgon. Tyvärr har hennes hälsa blivit sämre, jag har hälsa på henne idag med min syster, min systers pojkvän och min pappa.

Min mamma var lite chockad och lite rädd när sköterskorna och doktorn förklara att hennes diafragma har puttat upp en bit av magsäcken in i magstrupen, detta är varför hon inte kan äta och mått dåligt så länge. Vi vet inte så mycket än, de ska göra en röntgen så de är säkra på vad det är och jag bestämde mig för att stanna hemma i sverige. Jag kan inte låta min mamma ligga på sjukhuset och kanske inte få höra vad som händer medan jag är i indien, men jag ska såklart dit. Ska se hur hon mår om en vecka och kanske åka då istället

Tack alla som hjälper och jag lovar att jag ska försöka skriva mer här. Bara varit en väldigt tuff vecka, jag skulle packa, ha massa saker med mig, min mamma var i en olycka så vi alla blev extra stressade för det och ja... Vi alla har dåliga veckor någon gång och verkar som jag fick en väldigt... väldigt dålig en nu

Jag har inte all information än och jag är också chockad precis som min mamma så.. Men jag kommer tillbaka när jag vet mer, ring gärna om ni vill att jag ska förklara bättre. Ganska svårt att förklara genom text

Förlåt

2012-02-18 @ 18:57:37

Har haft mycket att göra, jag blev sjuk också och min mamma var med en olycka.

Vaccinationen är klar, jag väntar och hoppas att jag blir frisk medan jag är lite orolig för min mamma nu när hon är på sjukhuset.

Har hälsat på henne idag, hon hade ont och måste stanna en kväll till men jag tror hon kan komma hem imorgon.

Detta gjorde jag i dag!

2012-02-13 @ 20:46:41






Idag var jag med i Radion. Jag var inte så nervös på vägen dit men direkt när jag satte mig ner och skulle prata kunde jag känna hur min röst försvann, men det gick väldigt bra ändå. Jag fick med det mesta och alla jag pratat med gilla de jag sa, var väldigt rolig upplevelse.





Dagen utanför Elgiganten och Supermarket.

2012-02-12 @ 19:19:20





En dag i insamlingens namn. Vi hade ordnat så att vi fick lov att stå här. Båda butikcheferna var positiva till min insamling.


Det gick lite trögt i början, när det bjöds på kakor så blev folk rädda och nästan sprang in i affärerna. Man kan väl inte ge bort något gratis??? Ganska kul att se hur folk inte litar på andra människor. Det gick bättre när min flickvän tog kakburken och börja bjuda, det var väl så att de tyckte att hon såg snällare ut. De skulle bara veta. Jag är som ett lamm jämfört med henne, haha.

Vi bjöd på kakorna och så fick folk ge en gåva om de ville. Faktiskt många som tog kakor men inte lämnade någon gåva, fast det är okej, i gjorde dem glada iallafall. Tror faktiskt att vi skrämde många, iallafall fick jag känslan av det. Det var väldigt kallt så jag tror att kakorna nästan var frusna till slut. 

Efter ett tag blev det bättre, det var till och med de som stannade och pratade. Vi fick ihop nästan 2000 kronor. Redovisningen kommer senare.

Fast då ska man räkna med att en underbar Olle var där, han körde ifrån lund för att handla fika, fick 4 kakor och lämnade 100 euro, dyra kakor men det är typiskt Olle att bry sig om andra.

Sen när jag kom hem så kom farfar och hälsade på, han gav mig 2000 kronor så jag är helt mållös. Och han fick inte ens någon kaka med sig, fast det får jag ändra på tills nästa gång vi träffas.





Syrran hade bakat lite och Frida hjälpte mamma med lite kakor, så vi fick ihop ganska mycket. 2 tårtor, massor av muffins och cupcakes och sen en massa olika "torra" kakor som bl a cookies, drömmar och chokladsnittar. Mamma hade även gjort sockerfria, laktos och gluten fria kakor.


Jag vill tacka alla som ställer upp och hjälper mig, det skall bli så kul att åka ner och kunna ge de fattiga barnen något som de verkligen behöver. Och jag skall berätta för dem där nere att det finns så många i Sverige som vill hjälpa till.


Tack för en fin dag.



Får jag visum eller? Börjar bli nervöst.

2012-02-11 @ 20:05:00






Fick mitt visum idag, de hade gett mig fel blankett så nu måste jag göra om allt igen. Hoppas bara att jag får tillbaka mitt pass innan jag skall åka annars blir det kanske ingen resa. Inget pass ingen resa. Varför skall det vara så byråkratiskt ibland, jag kan inte hjälpa att de bytat blankett och det var ingen skillnad. Och det var faktiskt de som gav mig den felaktige. Hmm världen är konstig i bland.




Jag är inbjuden till Radio Malmö hus på Måndag.

2012-02-10 @ 19:54:00




Jag fick en inbjudan att vara med i radion på måndag, skall bli spännande och lite skrämmande. Skall vara där klockan 09,30, skall prata med Ebba Granath, som är programledare. Har aldrig varit i radion förr så det skall bli intressant.


Planering.

2012-02-08 @ 22:03:15



Planeringen snart klar

Vad är klart:

* Resa betald.
* Uppehället betald.
* Extra försäkring betald.
* Visum betald, bara väntar på det nu.
* Köpt en billig telefon att ha med mig.
* Fixat en digitalkamera.


Kvar att ordna:

* Information om vad jag behöver ta med mig i resväskan.
* Vad skall jag handla för något för de insamlade pengarna
   som skall gå oavkortat till de behövande.
* minneskort till kameran.
* telefonkort i Indien.

* Vad kan jag ha glömt?

Gamla dator delar kan bli återvinning.

2012-02-07 @ 20:17:03








Rektorn tyckte att det var en bra intervju i tidningen. Han sa att han höll på att kolla upp om jag kunde få med mig lite datordelar från skolan till Indien. Kul att han gillar mitt jobb jag lägger ner på detta.

Detta är bara lite bilder vad man kan göra med datorer som inte fungerar mer. Alltid en kul ide

Här är hemsidan där jag hittade bilderna.

      

    

     

     

     

Ystads Allehanda.

2012-02-06 @ 21:17:48



I dag hamnade jag i Ystads Allehanda. 



 





Hans nya mål – att rädda världen

Text: Frida Eriksson
Publicerad 6 februari 2012 5.00 Uppdaterad 6 februari 2012 5.002012-02-06 05:00:02

Ystad/Rögla.
Innan han blev sjuk drömde Tim Fredholm om att flytta till USA för att spela amerikansk fotboll. Nu vill han rädda världen. Som ett första steg gör han sitt projektarbete som volontär i Indien.

För fem år sedan började Tim Fredholm från Rögla känna sig ovanligt trött. Kroppen gjorde ont vid ansträngning och det blev bara värre och värre. Efter otaliga läkarbesök har han fått veta att han har en muskelsjukdom, men exakt vilken är ännu inte klarlagt.

– Det var jobbigt i början. Folk trodde att jag bara var en lat tonåring innan läkarna sa att jag var sjuk. Nu har jag lärt mig leva med det, berättar han.

Taekwondon och den amerikanska fotbollen fick strykas ur kalendern. Att träna med smärta och trötthet fungerade inte. Och drömmen om att som 15-åring åka till USA för att lira boll krossades.

– Jag får undvika det jag mår dåligt av. Bra dagar kan jag gå i tio minuter, sedan mår jag rätt dåligt. Anstränger jag mig för mycket blir jag liggande i flera dagar, säger han.

I början drog han sig undan och tyckte att det kändes pinsamt. Efter något år orkade han berätta för vänner att han var sjuk. I dag möts han av acceptans, och Tim Fredholm tycker själv att han blivit mer förstående.

– Framför allt för folk som är sjuka. Innan har man inte vetat hur det känts.

Nu läser han sista året på John Bauergymnasiets IT-linje i Ystad. Hans nya dröm är att rädda världen, sakta men säkert. Starten blir en volontärresa till Indien.

– Förra terminen gjorde jag praktik jag på ett pc-företag i Tyskland. Där fick man verkligen känna på arbetslivet. Nu ska jag som både praktik och projektarbete fixa datorer och hjälpa barn, äldre, handikappade och mödrar som har det svårt, berättar han.

Fattig by

Den 23 februari lämnar Tim Fredholm Sverige för drygt tre veckor i Banjara Basti. Med hjälp av familjen har han samlat ihop de 12 000 kronor som behövdes till resan. Nu försöker han få ihop så mycket som möjligt i fickpengar för att kunna köpa saker till behövande på plats.

– Det är en fattig by som räknas som soptipp i Indien. Jag är nervös för allt kan man säga. Men jag har alltid gillat att hjälpa till, jag är uppfostrad så. Som student har man inte så mycket tid eller pengar, men nu kom chansen, säger han.

Sjukdomsmässigt hoppas han att det ska gå bra.

– Man har sina dagar när man är trött, men det har alla. Jag är inte ledsen mer – jag lever ju, och det är ett plus, konstaterar han.

Större eller mindre text

Indisk arkitektur, otroliga byggnader.

2012-02-05 @ 12:36:00



Denna fakta hittade jag inne på Indien.nu sidan.

Indien har en otrolig historia.

Arkitekturen i Indien återspeglar fyra perioder och fyra stora religioners inflytande över landet.

Buddismen var den dominerande religionen i Indien från ca 300-talet f.Kr. till ca 500 e.Kr. och har lämnat många fina konstskatter till eftervärlden. Många kan än idag beskådas i form av målningar i Ajantagrottorna utanför Aurungabad, skulpturer i tex. Elloragrottorna (som även de ligger utanför Aurungabad). samt många väl bevarade stupor (Symbolen för nirvana).



Hinduismen
var den dominerande religionen från tiden efter buddismen till stormogulernas era som började runt 1500-talet.
Den hinduistiska arkitekturen skiljer en hel del mellan åren och de olika delarna av landet. Templen är ofta höga tornliknande byggnader med utåtbuktande väggar eller lite pyramidformade, inte helt olika pyramiderna i Sydamerika. Templen och byggnaderna är dock oftast mycket utsmyckade och där ett tempel byggts smälldes det ofta upp många många fler till hela tempelstäder. Andra exempel är tempelgrottorna som finns i olika delar i landet och inte minst i Ellora och Ajanta (bredvid Buddistgrottorna). Statyer och reliefer som smyckar hinduiska tempel har ofta starkt erotiska och avancerade motiv med kurviga gudinnor och ståtliga gudar i många möjliga och omöjliga ställningar. Många lysande exempel på denna arkitektur kan man finna i Khajura-templen.



Islam
eller var kanske inte riktigt den dominerade religionen men dock den dominerande makten (med hjälp av Stormogulerna) under en stor del av den senare historien. Stormogulerna har lämnat många fascinerande byggnader och fort efter sig men tyvärr även förstört mycket av de tidigare. Det mest kända och lysande exempel på mogulernas arkitektur måste vara mausoleet Taj Mahal utanför Agra i Uttar Pradesh. Just Agra med omgivningar samt Delhi var de viktigaste platserna i Stormogulriket. Utanför Agra finner man det vackra Fathepur Sikri som övergavs pga. vattenbrist efter mindre än 50 år. I Agra ligger Agra fort som är ännu ett exempel. Delhi kan stoltsera med Red Fort där påfågelstronen stod fram till Engelsmännens plundringståg... Nästan alla Indiska städer stoltserar med en Jama Masjid, huvudmoské.



Brittiska kolionaltiden:
Det brittiska väldet innebar än mer plundrande av Indien och fler historiska kulturarv fick sätta livet till. Dock så lämnade engelsmännen en del egna monument av intresse.
Bland annat i städerna Kolkata, New Delhi, Chennai med flera. I Kolkata kan man beskåda Victoria Memorial (bilden) som har kallats för ett tafatt försök att överglänsa Taj Mahal. Vi håller med.

Arkitekturen

De stora berömda byggnaderna i Indien är överfulla av konst; det är utmejslat i marmor, små tillfilade ädelstenar är inpressade i perfekt mönster och allt är silkeslent och passar ihop perfekt, nötta av väder och vind i hundratals år. Ibland tusentals. Färgade glasbitar som bildar mönster av blommor är ihoppassade och ingen kan ana hur länge har suttit där. I taken glimmar silver och speglar, reflekterar ljus och tar upp färgerna från de små färgade glasbitarna i fönstren och väggarna pryds av alla tänkbara färger, utfört i glas, ädelstenar och påmålad färg. Tygerna i siden har vackra kanter i guldbrokad och är vävda i starkt orange, klart blått eller skimrande grönt eller djuplila.
Det är ett konstant överdåd i palatsen, även om de är nötta och plundrade och hur mycket man än försöker förstå hur det var på maharadjornas tid så går det bara inte att mana fram fantasierna. Det blir för mycket av det goda att man bara häpnar och fortsätter att spekulera i hur det verkligen var.
Marmor finns det gott om och det används fortfarande och exporteras till andra länder.

Ett väldigt vackert land.

Musik som man lyssnar på i Indien.

2012-02-04 @ 21:32:00


Låter inte riktigt som vår musik, skall bli kul att höra i verkligheten.




Modern musik och dans.





Modern musik och dans.





Modern musik och dans.





Modern musik och dans.





Och så har vi gamla låtar mellan 1960-1980.

Ystads Allehanda.

2012-02-04 @ 20:24:27




Blev intervjuad av en journalist och hennes kameraman. Hon var väldigt rolig att prata med, det kändes inte riktigt som att hon intervjuade mig. Var mer som att man satt och pratade med en vän, intervjun var väl i cirka 20-30min. Jag berättade om mitt liv, varför jag tänker göra denna volontärresan, om jag är nervös, hur det går med bidragen och även att min fästmö är väldigt ledsen att jag åker. För hon vill inte vara utan mig i fyra veckor igen. (hon börja gråta när jag skulle till tyskland också)

Vet inte när det kommer att komma in i Tidningen hon skulle ringa och förvarna mig.

Fakta om Indien.

2012-02-04 @ 13:36:30




Här inne hittade jag lite fakta om Indien.




Namn:



Officiellt inhemskt namn är Bharat eller Bharatavarsha (Sanskrit)



Areal:

3 287 263 km2*


Befolkning:

1 210 193 422**


Språk:

Det finns 22 olika erkända språk varav hindi är det officiella i landet.


Läs mer under språk till vänster!


Delstater:

Det finns 28 delstater och 7 lokalt styrda unionsterritorier*

Andaman och Nicobar Islands*, Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Assam, Bihar, Chandigarh*,


Chhattisgar, Dadra och Nagar Haveli*, Daman och Diu*, Delhi*, Goa, Gujarat, Haryana, Himachal
 

Pradesh
, Jammu och Kashmir, Jharkhand, Karnataka, Kerala, Lakshadweep*, MadhyaPradesh,
 

Maharashtra, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Orissa, Pondicherry*, Punjab, Rajasthan,
 

Sikkim, Tamil Nadu, Tripura, Uttaranchal, Uttar Pradesh samt Västbengalen.


Klicka på någon av de länkade delstaterna för att läsa mer om dem eller här för att se en klickbar

 
karta över hela landet.




Statsskick:

Demokratiskt och parlamentarisk förbundsrepublik.


Huvudstad:

New Delhi


Självständighetsdag:

15'e Augusti. Självständiga från Storbritannien 1947


Republikens dag:

26'e Januari. Republik 1950


Valuta:

Rupee. 1 Rs delas upp i 100 Paise.



1 krona är ungefär värd 7 rupies.



Kolla här (extern länk) för aktuell kurs!


Tidsskillnad:

Svensk tid +4,5 timmar


Flagga:

Indiens flagga


Nationalsång:

"Jana Gana Mana" av RabindranathTagore.


Lyssna och läs texten här (extern länk).


Anchor*På grund av konflikten om Jammu och Kashmir mellan Indien och Pakistan varierar denna uppgift beroende på källa. Denna


 uppgift kommer från CIA - The World Factbook


** 1 mars 2011 enligt den indiska officiella folkräkningen. En ökning på över 181 miljoner sedan förra folkräkningen 2001.

Obs! Uppgifterna ovan är enbart beräknade. Senaste folkräkningen i Indien var 2001 och sedan dess har mycket hänt i


landet. En ny folkräkning pågår just nu och beräknas vara klar under 2012. Ett stort problem med den indiska folkräkningen

 
är att landet saknar personnummersystem och att de flesta i landet har en så låg inkomst att de inte behöver deklarera


inkomst och därmed inte kommer in i systemet.











Karta över stället där jag ska resa till.





Lite språk undervisning.

2012-02-03 @ 20:58:28





Maträtter:

brödpudding - shai turka
friterat bröd med currygrönsaker - masala dosa
glass med nötter - kulfi
marinerad kyckling i ugn - tandoori chicken
piroger liknande knyten - samosas
rispudding - kheer

Matord:

curryblandning - masala
grönsaker - bhajee
kokosnöt - nariyal/khopra
kyckling - murg
majs - makai
majsbröd - makke ki roti
mango - aam
mjöl - maida
mjölk - doodh
mjölkdryck - lassie
morot - gajar
persika - aadu
ris chawal
salt - namak/nimak
socker - chini/shakkar
te - chai
vitlök - lahsun
vittris - basmati
yoghurt - dahi
ärtor - matar

Nu går det inte att säga nej längre, nu reser jag snart.

2012-02-03 @ 20:57:00




Nu är allt bokat och betalat. Det är mycket som man skall tänka på och mycket som skall klaffa. Visumet väntar jag på. Bara jag får det i tid. Resan är klar och betald. Pengarna till AVI är betalda. Nu skall bara extra försäkringen för mig ordnas sen kan jag flyga iväg.

Jag har lyckats att få till det så att mitt APU och projektarbetet går hand i hand. Tack vara att de behöver mina dator kunskaper i Banjara Basti så gíck det bra att räkna det som APU ( praktik ) I höstas var jag fyra veckor i Lûbeck och hade min APU. Får väl vara glad att mamma och pappa känner folk lite överallt i världen. Enligt mina föräldrar så växer man som människa genom att göra sådana här resor. Det man upplever kan ingen ta i från en.

Nästa resa får jag planerar får jag väl ta med min syster Martina och fästmö Frida på. Annars så får jag nog inte resa mer.


Mycket som ska göras.

2012-02-01 @ 20:24:00

Planering, planering och planering. Det är mycket som ska klaffa och mycket som ska ordnas innan det är dax att resa. Har jag glömt något eller har jag allt klart? Många som vill hjälpa mig och det är jag tacksam över. Många har hjälpt mig med bidrag, vänner, familj och fästmö. Tyvärr måste man ha massor med pengar för att hjälpa andra, jag letar alltid efter med bidrag och nya sätt att tjäna in mer pengar till resan.

Fick en mail från Madan Singh han skrev att jag är välkommen ner till Indien och han är väldigt tacksam över att jag kan datorer bra. Han vill att jag ska hjälpa honom med de datorerna de har på AVI´s området. Men han undrar även om jag kan hjälpa lokalbefolkningen med dator kunskaper. Jag ska nog göra massor av andra saker, som att ta hand om barnen eller hjälpa dem bygga upp något där. Det är bara vänta och se.

Resan går av staplen den 23 feb. jag åker ifrån Köpenhamn och flyger till Helsingfors där jag får byta plan till Dehli. Är framme på morgonen. Där blir jag sen hämtad och får åka bil till AVI.  

Ska bli spännande att få träffa denna nya kulturen, deras lokalbefolkning och även andra människor som reser dit för att hjälpa.

Malin Nordlund har tagit dessa bilder nere i Banjara Basti. Denna tjejs blogg hittade jag på nätet när jag letade information.

Underbara bilder, ska bli kul att åka ner.