Tack rektorn
Har pratat med rektorn idag och han gav mig ledigt vecka 13. Detta ger mig mer tid att se vad som händer med min mammas hälsa och jag planerar åka mellan vecka 10-13 om inget annat händer.
Resan med planering och själva Indien och sen när jag kommer hem. Och mitt fortsatta arbete för barnen i Banjara Basti.
Har pratat med rektorn idag och han gav mig ledigt vecka 13. Detta ger mig mer tid att se vad som händer med min mammas hälsa och jag planerar åka mellan vecka 10-13 om inget annat händer.
Har haft mycket att göra, jag blev sjuk också och min mamma var med en olycka.
Vaccinationen är klar, jag väntar och hoppas att jag blir frisk medan jag är lite orolig för min mamma nu när hon är på sjukhuset.
Har hälsat på henne idag, hon hade ont och måste stanna en kväll till men jag tror hon kan komma hem imorgon.
Jag fick en inbjudan att vara med i radion på måndag, skall bli spännande och lite skrämmande. Skall vara där klockan 09,30, skall prata med Ebba Granath, som är programledare. Har aldrig varit i radion förr så det skall bli intressant.
Text: Frida Eriksson
Publicerad 6 februari 2012 5.00 Uppdaterad 6 februari 2012 5.00
För fem år sedan började Tim Fredholm från Rögla känna sig ovanligt trött. Kroppen gjorde ont vid ansträngning och det blev bara värre och värre. Efter otaliga läkarbesök har han fått veta att han har en muskelsjukdom, men exakt vilken är ännu inte klarlagt.
– Det var jobbigt i början. Folk trodde att jag bara var en lat tonåring innan läkarna sa att jag var sjuk. Nu har jag lärt mig leva med det, berättar han.
Taekwondon och den amerikanska fotbollen fick strykas ur kalendern. Att träna med smärta och trötthet fungerade inte. Och drömmen om att som 15-åring åka till USA för att lira boll krossades.
– Jag får undvika det jag mår dåligt av. Bra dagar kan jag gå i tio minuter, sedan mår jag rätt dåligt. Anstränger jag mig för mycket blir jag liggande i flera dagar, säger han.
I början drog han sig undan och tyckte att det kändes pinsamt. Efter något år orkade han berätta för vänner att han var sjuk. I dag möts han av acceptans, och Tim Fredholm tycker själv att han blivit mer förstående.
– Framför allt för folk som är sjuka. Innan har man inte vetat hur det känts.
Nu läser han sista året på John Bauergymnasiets IT-linje i Ystad. Hans nya dröm är att rädda världen, sakta men säkert. Starten blir en volontärresa till Indien.
– Förra terminen gjorde jag praktik jag på ett pc-företag i Tyskland. Där fick man verkligen känna på arbetslivet. Nu ska jag som både praktik och projektarbete fixa datorer och hjälpa barn, äldre, handikappade och mödrar som har det svårt, berättar han.
Fattig by
Den 23 februari lämnar Tim Fredholm Sverige för drygt tre veckor i Banjara Basti. Med hjälp av familjen har han samlat ihop de 12 000 kronor som behövdes till resan. Nu försöker han få ihop så mycket som möjligt i fickpengar för att kunna köpa saker till behövande på plats.
– Det är en fattig by som räknas som soptipp i Indien. Jag är nervös för allt kan man säga. Men jag har alltid gillat att hjälpa till, jag är uppfostrad så. Som student har man inte så mycket tid eller pengar, men nu kom chansen, säger han.
Sjukdomsmässigt hoppas han att det ska gå bra.
– Man har sina dagar när man är trött, men det har alla. Jag är inte ledsen mer – jag lever ju, och det är ett plus, konstaterar han.
Indien har en otrolig historia.
Arkitekturen i Indien återspeglar fyra perioder och fyra stora religioners inflytande över landet.
Buddismen var den dominerande religionen i Indien från ca 300-talet f.Kr. till ca 500 e.Kr. och har lämnat många fina konstskatter till eftervärlden. Många kan än idag beskådas i form av målningar i Ajantagrottorna utanför Aurungabad, skulpturer i tex. Elloragrottorna (som även de ligger utanför Aurungabad). samt många väl bevarade stupor (Symbolen för nirvana).
Hinduismen var den dominerande religionen från tiden efter buddismen till stormogulernas era som började runt 1500-talet.
Den hinduistiska arkitekturen skiljer en hel del mellan åren och de olika delarna av landet. Templen är ofta höga tornliknande byggnader med utåtbuktande väggar eller lite pyramidformade, inte helt olika pyramiderna i Sydamerika. Templen och byggnaderna är dock oftast mycket utsmyckade och där ett tempel byggts smälldes det ofta upp många många fler till hela tempelstäder. Andra exempel är tempelgrottorna som finns i olika delar i landet och inte minst i Ellora och Ajanta (bredvid Buddistgrottorna). Statyer och reliefer som smyckar hinduiska tempel har ofta starkt erotiska och avancerade motiv med kurviga gudinnor och ståtliga gudar i många möjliga och omöjliga ställningar. Många lysande exempel på denna arkitektur kan man finna i Khajura-templen.
Islam eller var kanske inte riktigt den dominerade religionen men dock den dominerande makten (med hjälp av Stormogulerna) under en stor del av den senare historien. Stormogulerna har lämnat många fascinerande byggnader och fort efter sig men tyvärr även förstört mycket av de tidigare. Det mest kända och lysande exempel på mogulernas arkitektur måste vara mausoleet Taj Mahal utanför Agra i Uttar Pradesh. Just Agra med omgivningar samt Delhi var de viktigaste platserna i Stormogulriket. Utanför Agra finner man det vackra Fathepur Sikri som övergavs pga. vattenbrist efter mindre än 50 år. I Agra ligger Agra fort som är ännu ett exempel. Delhi kan stoltsera med Red Fort där påfågelstronen stod fram till Engelsmännens plundringståg... Nästan alla Indiska städer stoltserar med en Jama Masjid, huvudmoské.
Brittiska kolionaltiden:
Det brittiska väldet innebar än mer plundrande av Indien och fler historiska kulturarv fick sätta livet till. Dock så lämnade engelsmännen en del egna monument av intresse.
Bland annat i städerna Kolkata, New Delhi, Chennai med flera. I Kolkata kan man beskåda Victoria Memorial (bilden) som har kallats för ett tafatt försök att överglänsa Taj Mahal. Vi håller med.
De stora berömda byggnaderna i Indien är överfulla av konst; det är utmejslat i marmor, små tillfilade ädelstenar är inpressade i perfekt mönster och allt är silkeslent och passar ihop perfekt, nötta av väder och vind i hundratals år. Ibland tusentals. Färgade glasbitar som bildar mönster av blommor är ihoppassade och ingen kan ana hur länge har suttit där. I taken glimmar silver och speglar, reflekterar ljus och tar upp färgerna från de små färgade glasbitarna i fönstren och väggarna pryds av alla tänkbara färger, utfört i glas, ädelstenar och påmålad färg. Tygerna i siden har vackra kanter i guldbrokad och är vävda i starkt orange, klart blått eller skimrande grönt eller djuplila.
Det är ett konstant överdåd i palatsen, även om de är nötta och plundrade och hur mycket man än försöker förstå hur det var på maharadjornas tid så går det bara inte att mana fram fantasierna. Det blir för mycket av det goda att man bara häpnar och fortsätter att spekulera i hur det verkligen var.
Marmor finns det gott om och det används fortfarande och exporteras till andra länder.
Ett väldigt vackert land.
|
|
Areal: |
3 287 263 km2* |
Befolkning: |
1 210 193 422** |
Språk: |
Det finns 22 olika erkända språk varav hindi är det officiella i landet.
|
Delstater: |
Det finns 28 delstater och 7 lokalt styrda unionsterritorier* Andaman och Nicobar Islands*, Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Assam, Bihar, Chandigarh*,
|
Statsskick: |
Demokratiskt och parlamentarisk förbundsrepublik. |
Huvudstad: |
New Delhi |
Självständighetsdag: |
15'e Augusti. Självständiga från Storbritannien 1947 |
Republikens dag: |
26'e Januari. Republik 1950 |
Valuta: |
Rupee. 1 Rs delas upp i 100 Paise.
|
Tidsskillnad: |
Svensk tid +4,5 timmar |
Flagga: |
![]() |
Nationalsång: |
"Jana Gana Mana" av RabindranathTagore.
|
*På grund av konflikten om Jammu och Kashmir mellan Indien och Pakistan varierar denna uppgift beroende på källa. Denna
uppgift kommer från CIA - The World Factbook
** 1 mars 2011 enligt den indiska officiella folkräkningen. En ökning på över 181 miljoner sedan förra folkräkningen 2001.
Obs! Uppgifterna ovan är enbart beräknade. Senaste folkräkningen i Indien var 2001 och sedan dess har mycket hänt i
landet. En ny folkräkning pågår just nu och beräknas vara klar under 2012. Ett stort problem med den indiska folkräkningen
är att landet saknar personnummersystem och att de flesta i landet har en så låg inkomst att de inte behöver deklarera
inkomst och därmed inte kommer in i systemet.
Karta över stället där jag ska resa till.