Matfakta i Indien.Hittat väldigt mycket om Indisk mat. Det låter som att maten är "lite" kryddigare än vår i sverige. Men det blir nog ok, jag har alltid gillat stark mat och man vet aldrig förens man har prövat den.

Mat: Indien
I Indien varierar maten lika mycket som de kulturer som finns i landet. De kulturer som har haft det största inflytandet på det indiska köket är Hindu och de muslimska traditionerna. Kryddningen är viktig del i den Indiska maten. Förutom kryddorna är mjölkprodukter som tex curd (yoghurt)en viktig ingrediens samt dals (samlings namn för linser, bönor och ärtor) ingår också till varje måltid.

Kryddor
Indisk mat är ofta väldigt stark. Masala ingår i många rätter och är en curryblandning med bla nejlikor, spiskummin, bruna senapsfrön, ingefära och gurkmeja. 

Norra Indien
En typisk rätt i norra Indien är det osyrade brödet chapati och parathas. Chapati är bakat av vete och ser nästan ut som pannkaka, parathas är som en chapathi med smör eller olja. Indisk husmanskost eller som det heter dalbath serveras överallt. Dalbath serveras på en plåttallrik med små fack för varje maträtt. Facken kan vara fyllda med tex dals (linser), gurkmeja och potatisröra, ris, curd och chili. Curd påminner om yoghurt och brukar vara gott för att kompensera den kryddstarka maten. Att dricka vatten brukar bara förvärra hettan i halsen. Chapati brödet brukar användas istället för kniv och gaffel. Om du äter med händerna var noga med vilken hand du använder. Höger används till att äta och vänster används till andra ändamål, gissa själv. Efter en stark måltid serveras ofta en söt efterrätt. Efterrätter som kommer från norra Indien liknar varandra ganska mycket i smaken. De är baserade på ungefär samma ingredienser, mjölkpudding eller ris som är indränkt i sirap. Rasagulla, sandesh, rasamalai och gulab-jamuns är några exempel på små söta kakor som serveras. Kakorna påminner nästan om marsipan i smaken. Potatisen används inte på samma sätt som i Sverige utan är mer som en birätt till själva måltiden. Man kan få potatis i masalasåser eller i samosas.

Södra Indien
Ju längre söder ut man kommer desto kryddstarkare blir maten. Ris ingår i nästan alla måltider och serveras ofta med sambhar, rasam som är en tunn soppa. Några populära rätter är dosa (ris pannkakor) och vada som är gjorda av ris och dals. Thalis är en annan specialitet som är en vegeterisk curryrätt. Kokosnöt är viktig ingrediens i södra Indien. Det finns en populär drink, toddy som tillverkad av extrakt från kokospalm blommor.

Influenser från andra länder
Indien har i historien blivit invaderat av folk från hela världen. Den största kulinariska påverkan kom med grekerna 326 före kristus. Ingredienser och kokteknik från Grekland och Mellanöster är vanliga i det Indiskaköket. Mongoler invaderade Indien på 1600-talet och förde med sig riset, portugiserna introducerade chili och engelsmännen chutney.

Drycker
För att kompensera den starkt kryddade maten kan man dricka lassie. Lassie är en mjölkdrink och brukar behövas för att svalka ner sig. Te eller som indierna kallar det chai serveras nästan överallt. Chai är te med mjölk och mycket socker som ibland är smaksatt med nejlikor och kardemumma. Chai serveras ofta i engångs terrakotta skålar. På tåg kan man bli serverad chai och när man är färdig slänger man ut skålen genom fönstret. Skålarna är väldigt fina så det kan kännas lite underligt att kasta iväg dem, men man vänjer sig. I Indien dricker man mycket öl. I de muslimska trakterna är man mer återhållsam med alkoholaktiga drycker. Chai är vanligare i norra Indien och kaffe är vanligare i södra. Läsken som finns att få tag på brukar i allmänhet vara väldigt söt.

Snacks
Samosas, liknar piroger och kan vara fyllda med bla grönsaker och senapsfrön. De säljs lite överallt på gator och marknader. Samosas brukar även de vara väldigt starka i smaken. Hårdkokta ägg sälj på gatorna som snacks.

Fisk och skaldjur
Längs kusterna erbjuds mycket fisk och skaldjur.

Ris i alla former
Ris serveras i alla former man kan tänka sig, kokt, friterat, med eller utan grönsaker och nötter osv. Efter en längre vistelse i Indien brukar man vara ganska trött på ris.

Allergisk mot nötter?
Om du är allergisk mot nötter måste du vara observant då det förekommer mycket i den indiska maten. De nötter som används mest är mandel, pistage- och cachewnötter.

Frukt
I Indiens växer mango, guava, papaya, bananer och kokosnötter. Vid buss- och järnvägsstationerna är det vanligt att man köpa fruktfat till resan. Fruktfaten kan bestå av några skivor banan, mango, apelsin och papaya. Även fast detta kan locka i värmen så är det bättre att köpa en frukt och skala den själv, det är många som råkar ut för mag problem i Indien.

Är du vegetarian?
Indien är himelriket för dig som är vegetarian. Här behöver du inte känna dig besvärlig eller ha få rätter att välja av från menyn. Förutom dals och ris är tofu och spenat blandningar väldigt vanliga. Vegetarisk mat är spritt över hela landet tack vare hinduerna.

Mag problem
Indien brukar vara det landet där turister tappar mest vikt på grund av magproblem, det är synd då maten Indien ofta är väldigt god.
Om du har problem under en längre till får du se till att salta maten lite extra och dricker mycket vatten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0